Google
 
Solaris Disk Partioning

Solaris sistemlerinin disklerinin nasıl bölümlendirilmesi (partitioning) gerektiği hakkında sonunda yararlı ve fikir verici bir belge buldum. Şu konuya kafa yorduğum kadar başka şeylerle uğraşsaydım şimdiye kadar herhalde sınavlara hazır hale gelmiş olurdum.

http://www.sun.com/blueprints/1002/817-0407-10.pdf

__________________________

_
Solaris' te Hostname ve IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

www.sun.com/bigadmin/content/submitted/change_hostname.jsp

__________________________

_
ISA Server SSL Port Genişletme

https://www.tspakb.org.tr:8443/Login.jsp
Yukarıdaki adres ve porta ISA üzerinden erişim istendi. Göreceğiniz gibi protokol olarak https: ile çalışıyor ama standart SSL portu olan 443’ten farklı bir porttan iletişim sağlanıyor. Standart ISA araçlarıyla da bu istek karşılanamıyor. SSL port aralığını genişletmek gibi bir ihtiyaç söz konusu.Bu işi sağlayan araç veya script aşağıdaki linkten indirilebilir. Genişletmeye ilişkin yöntem de bu makalede anlatılmış. Araç (EXE) ve yöntem ISA 2004 için ama ISA 2006’da da yüklendiğinde çalışıyor.

Extending the ISA Firewall’s SSL Tunnel Port Range (2004)
http://www.isaserver.org/articles/2004tunnelportrange.html

Değişik ve “tricky” bir konu. Bir gün, bir yerde işinize yarayabilir.

__________________________

-
Group Policy / Account Lockout Problemlerini Çözmek
Group Policy ile Account Lockout problemlerini çözmek üzerine çok faydalı bir makale. Ekinde bulunan araçlar da işleri kolaylaştırıyor.

__________________________

_

1969 yılında aya giden Apollo 11’in kontrol bilgisayarının kapasitesi ile bu yazıyı yazdığım bilgisayarın donanımının küçük bir karşılaştırması:



Üstelik buna ekran kartının sahip olduğu güçlü 3 boyutlu
modelleme ve hesaplama sistemleri ile hafızası dahil değil.

Apollo 11’in bilgisayarı uzay gemisini Ay’a götürüp getirdi.

Bilgisayarımızın Apollo 11’in sistemine göre milyonlarca kat daha güçlü olduğu göz önüne alınırsa sanırım her birimizin Ay’a, hatta güneş sisteminin dışına gidip gelmemizi sağlayacak donanımları var.

Sanırım bilgisayarımızın kapasitesi yetersiz dediğimiz zaman bir kez daha düşünmemizde fayda var...

__________________________

-

Matematik ile savaş kazanan adam
Profösör Alan Turing. Saygıyla anıyorum...

II. Dünya Savaşı'nda Almanlar'ın "çözülemez" dediği şifrelerini çözen çok zeki bir matematikçi, mantıkçı, şifrebilimci modern bilgisayar ilminin babası ve ne yazik ki genç yaşında intihara sürüklenmiş bir kahraman.

Bilgi işlem sistemlerinin test edilmesi için önerdiği yöntem basitçe şu şekilde tariflenebilir. “Biri insan biri bilgisayar olmak üzere iki tarafın doğal konuşma dili ile gerçekleştirdiği bir iletişimde hangi tarafın insan hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlama çabası”. Eğer hangi tarafın insan, hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlayamaz isek bu durumda bilgisayarımız Turing testini geçmiş oluyor ve bizde kendimize yeni bir arkadaş edinmiş oluyoruz :)

Bunun ilk örnekleri şu anda internette mevcut. MSN kullanıyorsanız spleak@hotmail.com kontağını adres listenize eklemenizi şiddetle öneririm. Karşınızda sizinle sohbet etmeye oldukça istekli bir kontak bulacaksınız.

Bu “kontak” California’da bir sistem odasında ikamet etmekte, güçlü bir hafızaya sahip ve bir miktarda geveze...


" II.Dünya savaşında ölen 55 milyon insana yenilerinin eklenmesini engelledin ama Hizmet ettiğin ülken tarafından zehirlendiğini anlamak için enigma olmaya gerek olmadığını düşünüyorum yazıklar olsun seni katledenlere "

__________________________

-

Microsoft'un Linux'u kaale almasından sonra Linux ile ilgili sayfa hazırladı ve "Linux haftada 1 çökerken, biz artık çökmüyoruz :)"
gibi deneyimlerine yer vermeye başladı.

__________________________

1


Veritabanı yedeği alma konusunda fazla bilginiz yoksa, ya da
sadece yazdığınız yazıları arşivlemek istiyorsanız blogspot, wordpress,blogger,live journal vs. listesini buradan görebileceğiniz birçok blog yazılımını destekleyen BlogBackupOnline sitesine ücretsiz üye olarak en geç 2 saat içinde (1500 yazı için gerekli süre) blogunuzun yedeğinizi alabilirsiniz.

__________________________

-

Bazı siteler,forumların içeriğini okuyabilmemiz için bizden üye olmamızı isterler . Siteler genelde üye olduğunuz mail adresiyle ilgilenir; amaçları ortakları olan kuruluşların sürü e-postalarını mail adresimize göndermektir aslında.İşte bu ve benzeri sitelere üye olma rutininin önüne geçmek ve spam maillerden bir nebze olsun korunmak için kurulmuş olan çok faydalı bir websitesi var.

Bugmenot.com

Burada internetteki bir çok sitenin kullanıcı adı ve şifreleri site ziyaretçileri tarafından paylaşılıyor, oylama sistemi ile bilgilerin doğruluğu da bir şekilde test ediliyor. Bu bilgileri kullanarak sitelere giriş yapabileceğiniz bir firefox plug-in i bile var. Aynı zamanda Türk siteleri için de kullanıcı adı ve şifreler mevcut.

Not: Konu açılmışken sizlere mail adreslerinizi AT (cemunsATgmail) olarak yazmanizi tavsiye ederim; aksi takdirde "@" karakterini tarayan programlarin mail adresinizi saklayip spam listeleri icin kullanma riski mevcut.

__________________________

-
Microsoft'un anti tekel yasasını çiğnediğine inanıyor musunuz?

__________________________

__________________________

a
Hangi konu yu daha çok merak ediyorsunuz?

__________________________

__________________________

-

Cumartesi

Longhorn Release Öncesi

Microsftun son server işletim sistemi olan Longhorn'un release edilmeden önceki son halinin nasıl olduğunu ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini şöyle bir inceleyelim.

Windows Longhorn kurulum öncesi dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir;

Yedek


Windows 2003 yüklü bir bilgisayara longhorn yüklemeden önce yapılması gereken en önemli şey yedeğinin alınmasıdır. Boot olan bölüm yedeğinin alınacağı disk alanının en az 1GB olması lazım. Backup öncesi gizli olan dosyaların normal hale döndürüldüğünden emin olun. Bazı 3. parti yazılımlar ile alınan systemstate yedeklerin çalışması garanti değildir. Dolayısıyla bu tür yazılımlar için dikkat edilmesi gerekmektedir. Gerekirse ASR backup yapılabilir. Windows system recovery ile alınan yedekler distributed file system replication restore işlemi authoritative dir. Restore işleminin non-authoritative olması için aşağıdaki komutu girmek gerekmektedir.

WBADMIN START BMR otheroptions –nonauth

Windows Network Load Balancing

Bu özelliğin silinmesi veya kurulması işlemi server manager üzerinden gerçekleşmektedir. Bu işlemi ipv4 sistemler tarafından desteklenir. Bu işlem ipv6 da hata vermektedir.

Sql Server Cluster

Sql server'ı cluster üzerine kurmaya çalıştığınız zaman cluster kaynakları görmeyecektir. Bunu önlemek için yapılması gereken şey diskleri kendi gruplarına taşımak olacaktır.

Zamanlanmış Görevler

Daha önceden At.exe ile alınan hazırlanmış olan önceki versiyon işletim sistemlerindeki görevler bu sistemlerde etkileşimli bir şekilde çalışmayacklardır. Bunların etkileşimli bir şekilde çalışması için yeni versiyon schtask.exe komutunun kullanılmasını sağlamaktır. Bu komutu kullanırken yönetimsel hak isteyen işlemler olduğunda administrator haklarına sahip komut satırı açıp, onun üzerinden bu işlemleri gerçekleştirebiliriz.

Dizin Servisi

Windows 2000 server veya Windows server 2003 olan domain ortamlarına eklenecek olan Longhorn için daha önceden şemayı güncellemek gerekmektedir. Bu işlemler esnasında Schema master ve Infrastructer master rollerinin güncellenmesi gerekmektedir. Eğer bu işlem katılımsız kurulum ile gerçekleşiyorsa daha önceden bu masterların güncellenmesini yapmak gerekiyor. Bu işlemlerden sonra ancak kurulum başlar.

Forest’ı Hazırlamak

öncelikle schema master rolü olan makineden enterprise admin, schema admin, domain admin gruplarından biriyle logon olunur. Daha sonra Longhorn dvdsinde \source\adprep klasörü kopyalanır.
Komut satırından kopyaladığımız klasöre kadar erişim yapıyoruz.

komut satırında adprep /forestprep çalıştırılır.

eğer read-only domain controller kurulacaksa o zaman adprep /rodcprep komutu çalıştırılır.
değişikliklerin olmasını sağlamak için replikasyon yapılmalıdır.

Domaini Hazırlamak

Infrastructure master rolü olan bilgisayardan domain admin accountu ile logon olunur. Daha sonra Longhorn dvdsinde \source\adprep klasörü kopyalanır.

komut satırından kopyaladığımız klasöre kadar erişim yapıyoruz

komut satırında
Windows 2000 domaini için adprep /domainprep/gpprep
Windows 2003 domaini için adprep /domainprep komutu çalıştırılır.

değişikliklerin olmasını sağlamak için replikasyon yapılmalıdır.

Dosya Sistemi

NFS (Network File System): Bu servis varsayılan olarak tanımlı olmayan kullanıcıların erişimine kapalıdır. Bunu kullanmak için manuel olarak müdahale etmek gerekmektedir. Aşağıdaki adımları izleyerek bunu gerçekleştirebiliriz.

Lokal veya domain user hesabı oluşturulur.
Bu hesap lokal hesaba eklenir.
Regedit.exe başlatılıp aşağıdaki anahtar eklenir.
Hkey_local_machine\system\currentcontrolset\services\nfsvr\parameters anahtarı içerisinde yeni string değeri oluşturulur ve
UnmappedUnixUserUsername ismi verilir. Bu değer için ilgili hesabın buraya izni ayarlanır.

Shadow Copy

Daha önceden oluşturulmuş olan volume shadow copy ve restore noktaları silineceklerdir. Yapılması gereken şey kurulum işleminden hemen sonra bu noktaları tekrar oluşturmak olacaktır.

Oyunlar

Direct3D mode ile çalışan oyunlar çalışmayacaklardır. Bu oyunları çalıştırmak için üretici firmalardan opengl sürücüleri yüklemek gerekmektedir.

Grup İlkeleri

Upgrade işleminden sonra yerel ilke ayarlarının yeniden düzenlemesi gerekecektir.

Microsoft Exchange

Exchange 2003 sp2 versiyonu bu bu sürümde desteklenmemektedir. Bunun yerine 2003 server üzerinde çalıştırmak gerekmektedir. Fakat posta istemcileri desteklenmektedirler.

2007 Office

Sadece ofis 2007 release öncesi Longhorn un beta2 versiyonunda desteklenmektedir, öncesi desteklenmemektedir. Bu sürümden öncekiler desteklenmemektedir. Ofis 2007 kurulumu gerçekleştikten sonra geri dönüş noktası oluşturulmamaktadır. Bunun için yapılması gereken şey daha önceden manuel olarak bu noktaları oluşturmaktır.

Microsoft Operations Manager (MOM)

MOM 2005 SP1 li bu versiyonda desteklenmemektedir. Yapılması gereken şey 2003 server üzerine bunu kurmak olacaktır. Fakat MOM agent longhorn tarafından desteklenmektedir.

Network ve İletişim

telnet client ve telnet server default olarak kurulu gelmemektedir. Bu servisleri daha sonradan özelliklerden ekleyebilirsiniz.

WINS servisini komut satırından kurmamız gerekecektir. Bunun için yapılması gereken şey administrator hesabı ile %systemroot%\system32 klasörüne komut satırından erişmek olacaktır.

Aşağıdaki komut ile wins servisini kurmuş olacağız
Wins_b2install /install

İnternet connection sharing açıksa DNS sorguları aniden başarısız olabilir.
İnternet connection servisini yeniden başlatmak gerekebilir.

Encrypting File System

Eğer çöp kutusunda daha önceden sildiğiniz şifreli dosyalar varsa bilgisayarın açılması işlemi beş dakika kadar olabilir. Bunu önlemenin yolu dataları silmeden önce şifrelerini çözüp ondan sonra silme işlemini yapmak olacaktır.

Active Directory Rights Management Services

Daha önceden kurulu olan Rms server rolü için aşağıdaki komut satırı yazılarak uninstall edilebilir.
\rms\Microsoft.RightsManagementsServices.Provision.exe –u parametresi ile bunu yapabilirsiniz.

Security Configuration Wizard

Bu sihirbaz ile çeşitli server rollerini etkinleştirmek mümkün olacaktır.
Bunun için yapılması gereken şey aşağıdaki adımlar gibi olacaktır.
Eğer scw çalışıyorsa bunu kapat
Systemroot\security\msscs\kbs
Lokalde oluşturulan xml dosyası üzerinde istenilen şey aktifleşmektedir.

Smtp

Smtp server özelliği bir kere yüklendikten sonra onu direkt olarak kaldıramazsınız. Smtp server özelliğini kurduğunuz anda bazı dosyaların manuel olarak güncellenmesi gerekmektedir.

1. Server yönetim konsolundan IIS özelliği işaretlenir. Eş zamanlı olarak FTP publishing servisininde işaretli olduğundan emin olun.

2. Komut satırında %windir%\inetsvr dizinine ulaşılır ve
Regsvr32 smtpsnap.dll Komutu çalıştırılır.

3. Mmc konsolu kapatılıp restart edilir.

System Management Server

Sp2 li system management server (SMS with SP2) şu anki Longhorn versiyonunda desteklenmemektedir. Sms sp2 de agent Longhorn'un bu sürümünde desteklenmektedir.

SQL Server 2005

SQL Server 2005 SP1 in tüm sürümleri Longhorn'un bu sürümünde desteklenmektedir.
Tavsiye edilen kurulumun bir test makinesi üzerine yapılmasıdır.
SQL server kurulum işlemi yapılırken öncelikle SQL server 2005 in full versiyonu kurulup ondan sonra SP1 kurulur.

Unix Bazlı Uygulama Altsistemleri

Unix bazlı uygulamaların hiçbiri Longhornun itanium tabanlı sistemlerinde desteklenmemektedir.

Terminal Services

Bundan önceki işletim sistemlerinde hem terminal server hemde terminal server lisans rolleri beraber yüklenebiliyordu. Longhorn'un bu sürümünde ikisini aynı anda yükleyemiyorsunuz. Yapılacak olan önce birini sonra diğerini yüklemek olacaktır.
Terminal server kurulumu yapılırken per device yada per user seçilirken henüz konfigürasyon bitmediği için hata mesajı ile karşılaşırsınız.
Windows Media Server

Windows media server kurulduktan sonra server manager da görünmeyecektir. Kurulum işleminden hemen sonra server manager rolünü restart etmek gerekir
.