Google
 
Solaris Disk Partioning

Solaris sistemlerinin disklerinin nasıl bölümlendirilmesi (partitioning) gerektiği hakkında sonunda yararlı ve fikir verici bir belge buldum. Şu konuya kafa yorduğum kadar başka şeylerle uğraşsaydım şimdiye kadar herhalde sınavlara hazır hale gelmiş olurdum.

http://www.sun.com/blueprints/1002/817-0407-10.pdf

__________________________

_
Solaris' te Hostname ve IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

www.sun.com/bigadmin/content/submitted/change_hostname.jsp

__________________________

_
ISA Server SSL Port Genişletme

https://www.tspakb.org.tr:8443/Login.jsp
Yukarıdaki adres ve porta ISA üzerinden erişim istendi. Göreceğiniz gibi protokol olarak https: ile çalışıyor ama standart SSL portu olan 443’ten farklı bir porttan iletişim sağlanıyor. Standart ISA araçlarıyla da bu istek karşılanamıyor. SSL port aralığını genişletmek gibi bir ihtiyaç söz konusu.Bu işi sağlayan araç veya script aşağıdaki linkten indirilebilir. Genişletmeye ilişkin yöntem de bu makalede anlatılmış. Araç (EXE) ve yöntem ISA 2004 için ama ISA 2006’da da yüklendiğinde çalışıyor.

Extending the ISA Firewall’s SSL Tunnel Port Range (2004)
http://www.isaserver.org/articles/2004tunnelportrange.html

Değişik ve “tricky” bir konu. Bir gün, bir yerde işinize yarayabilir.

__________________________

-
Group Policy / Account Lockout Problemlerini Çözmek
Group Policy ile Account Lockout problemlerini çözmek üzerine çok faydalı bir makale. Ekinde bulunan araçlar da işleri kolaylaştırıyor.

__________________________

_

1969 yılında aya giden Apollo 11’in kontrol bilgisayarının kapasitesi ile bu yazıyı yazdığım bilgisayarın donanımının küçük bir karşılaştırması:



Üstelik buna ekran kartının sahip olduğu güçlü 3 boyutlu
modelleme ve hesaplama sistemleri ile hafızası dahil değil.

Apollo 11’in bilgisayarı uzay gemisini Ay’a götürüp getirdi.

Bilgisayarımızın Apollo 11’in sistemine göre milyonlarca kat daha güçlü olduğu göz önüne alınırsa sanırım her birimizin Ay’a, hatta güneş sisteminin dışına gidip gelmemizi sağlayacak donanımları var.

Sanırım bilgisayarımızın kapasitesi yetersiz dediğimiz zaman bir kez daha düşünmemizde fayda var...

__________________________

-

Matematik ile savaş kazanan adam
Profösör Alan Turing. Saygıyla anıyorum...

II. Dünya Savaşı'nda Almanlar'ın "çözülemez" dediği şifrelerini çözen çok zeki bir matematikçi, mantıkçı, şifrebilimci modern bilgisayar ilminin babası ve ne yazik ki genç yaşında intihara sürüklenmiş bir kahraman.

Bilgi işlem sistemlerinin test edilmesi için önerdiği yöntem basitçe şu şekilde tariflenebilir. “Biri insan biri bilgisayar olmak üzere iki tarafın doğal konuşma dili ile gerçekleştirdiği bir iletişimde hangi tarafın insan hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlama çabası”. Eğer hangi tarafın insan, hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlayamaz isek bu durumda bilgisayarımız Turing testini geçmiş oluyor ve bizde kendimize yeni bir arkadaş edinmiş oluyoruz :)

Bunun ilk örnekleri şu anda internette mevcut. MSN kullanıyorsanız spleak@hotmail.com kontağını adres listenize eklemenizi şiddetle öneririm. Karşınızda sizinle sohbet etmeye oldukça istekli bir kontak bulacaksınız.

Bu “kontak” California’da bir sistem odasında ikamet etmekte, güçlü bir hafızaya sahip ve bir miktarda geveze...


" II.Dünya savaşında ölen 55 milyon insana yenilerinin eklenmesini engelledin ama Hizmet ettiğin ülken tarafından zehirlendiğini anlamak için enigma olmaya gerek olmadığını düşünüyorum yazıklar olsun seni katledenlere "

__________________________

-

Microsoft'un Linux'u kaale almasından sonra Linux ile ilgili sayfa hazırladı ve "Linux haftada 1 çökerken, biz artık çökmüyoruz :)"
gibi deneyimlerine yer vermeye başladı.

__________________________

1


Veritabanı yedeği alma konusunda fazla bilginiz yoksa, ya da
sadece yazdığınız yazıları arşivlemek istiyorsanız blogspot, wordpress,blogger,live journal vs. listesini buradan görebileceğiniz birçok blog yazılımını destekleyen BlogBackupOnline sitesine ücretsiz üye olarak en geç 2 saat içinde (1500 yazı için gerekli süre) blogunuzun yedeğinizi alabilirsiniz.

__________________________

-

Bazı siteler,forumların içeriğini okuyabilmemiz için bizden üye olmamızı isterler . Siteler genelde üye olduğunuz mail adresiyle ilgilenir; amaçları ortakları olan kuruluşların sürü e-postalarını mail adresimize göndermektir aslında.İşte bu ve benzeri sitelere üye olma rutininin önüne geçmek ve spam maillerden bir nebze olsun korunmak için kurulmuş olan çok faydalı bir websitesi var.

Bugmenot.com

Burada internetteki bir çok sitenin kullanıcı adı ve şifreleri site ziyaretçileri tarafından paylaşılıyor, oylama sistemi ile bilgilerin doğruluğu da bir şekilde test ediliyor. Bu bilgileri kullanarak sitelere giriş yapabileceğiniz bir firefox plug-in i bile var. Aynı zamanda Türk siteleri için de kullanıcı adı ve şifreler mevcut.

Not: Konu açılmışken sizlere mail adreslerinizi AT (cemunsATgmail) olarak yazmanizi tavsiye ederim; aksi takdirde "@" karakterini tarayan programlarin mail adresinizi saklayip spam listeleri icin kullanma riski mevcut.

__________________________

-
Microsoft'un anti tekel yasasını çiğnediğine inanıyor musunuz?

__________________________

__________________________

a
Hangi konu yu daha çok merak ediyorsunuz?

__________________________

__________________________

-

Salı

Secure E-Mail

Günümüzde mail trafiğinin önemi gittikçe artmaktadır. Gerek kurumsal alanda gerekse bireysel alanda işlerin pek çoğu artık yazılı kültüre dayanmaktadır . Böylesi bir öneme sahip olan mail trafiğinin güvenliğini artırmak için biz sistem yöneticilerine düşen görevler de artmaktadır . Bu yazıda yöneticilerimizden birinin isteği üzerine araştırdığım, güvenli mail trafiği oluşturmak için sertifikaların nasıl kullanılacağını anlatacağım.

Kısaca Dijital İmza Nedir?

Bugün yazılı dökümanlarda kullandığınız imzalar gibi, e-mail veya elektronik datanın yazarının/diğer imzalayıcılarının tanımlanması için dijital platformda kullanılan imzalardır. Dijital imzalar, Dijital Sertifikalar kullanılarak yaratılır ve onaylanır. Bugün, hukuk kurumları dijital imzaların yazılı olanlar gibi yasal bağlayıcı ve uluslararası kabul edilir olması için hukuki altyapıyı hazırlamaktadır. Bilgiyi imzalamak ve güvenli bir işlem gerçekleştirmek için kendi özel Dijital Sertifikanıza ihtiyacınız vardır.

Dijital imzalar aşağıda belirtilen önemli fonksiyonları sağlarlar:
- Tanılama
- Gizlilik & data bütünlüğü
- İnkar-edememe
5070 Sayili Elektronik İmza Kanunu madde 4’e göre Güvenli elektronik imza;
- Münhasıran imza sahibine bağlı olan,
- Sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan,
- Nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin tespitini sağlayan,
- İmzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan,
dijital bir anahtardır.

23 Ocak 2004 tarih ve 25355 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ilgili mevzuatı aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz: http://www.dijital-imza.com/mevzuat/kanun.htm

Makalenin bu kısmında dijital bir anahtarı kullanarak karşı taraf için kimliğimizi ispatlamayı, ve aynı anahtarı kullanarak maillerimizi encryptleyerek göndermeyi göreceğiz.

Öncelikle bu anahtarı verecek, herkes tarafından güvenilir sertifika dağıtan CA (Certification Authority) 'lere ihtiyaç duyulur. Ticari olarak bu işi yapan firmalardan kullanım amacına uygun sertifikalar ücret karşılığı alınabilir.
Lokal kullanım için Windows 2000/2003 sunucu ailesi işletim sistemleri CA servisi sağlayabilir.
Yalnız lokal CA kullanmanız durumunda sertifkanızın güvenilirliği sadece lokaliniz için geçerli olacaktır.
Bu sebep ile Web sitelerinin SSL sertifikaları, mail için kullanılan Secure Email sertifikaları Ticari CA (Commercial CA)'lerden alınmalıdır.
Bu yazıdaki uygulamada bir mail hesabı için sertifika talep edeceğiz.
Sertifika alabileceğiniz CA sitelerine örnek olarak
web adresleri verilebilir.




Global Sign web adresini kullanarak devam edeceğiz.

Sol üst linkte Certificates – Client Certificates bölümünden talep sayfasına girerek; aşamaları talip edeceğiz.





Kişisel Sertifikamızı talep ediyoruz



Karşımıza çıkan ekranda istekte bulunulan sertifika için prosedür gereği hangi aşamalardan geçileceği belirtiliyor.

Step1: İşletim sistemimizin globalsign’a güvenip güvenmediğinin kontrolü yapılır;
Step2: Sertifikayı kullanmak istediğimiz mail hesabını yazılır;
Step3: Yazdığımız mail hesabına gelen mail’i kontrol edip, linke tıklanır;
Step4: Aşama 2 de yazdığımız password girilir;
Step5: Kişisel bilgilerimiz girilir;
Step6: Anlaşmayı kabul ederiz;
Step7: Mailimize gelen son link ile, yükleme yapacağımız yere yönlendiriliriz;
Step8: Sertifikayı install ederiz.

Tüm aşamalar sonunda bizim için hazırlanan sertifikayı sistemimize yükleyebiliriz.









Install edilmiş sertifikayı görmek ve herkes tarafından güvenilir sertifika dağıtan CA (Certification Authority) ler arasında bizim tercih ettiğimiz CA (Certification Authority), yer alıyor mu kontrol edelim;



Sertifikalar



Güvenilen CA (Certification Authority) listesi
Bu sertifikayı başka makinada kullanmak ya da yedeklemek isterseniz, export edebiliriz. Bilindiği üzere Dijital sertifika iki anahtardan oluşuyor; Public Key ve Private Key'dir. Veriyi encrypt hale dönüştüren public key, encrypt edilmiş veriyi açan public key dir. Uygulamamıza Private Key’ i de export ederek yedekleme işlemini başlatıyoruz.
Eğer birileri size özel bu private key'i ele geçirirse, encrypt hale dönüştürülmüş verileri açma olasılığını engellemek amacıyla bu sertifikayı kendine yükleyememesi için password verilmesi ve kimseye söylenmemesi gerekir.
Güvenlik amacıyla sertifikayı ele geçirebilecek kişler için parola zorunluluğu bulunmaktadır.
Yedekleme işlemini de böylece tamamlamış oluyoruz.
Zaten yüklü olan sertifikamızı Microsoft Outlook programında nasıl kullanacağımıza bakalım.. .
Tools – Options açılan pencerede Security sekmesine gelirsek yüklü olan sertifikayı outlook programımızın zaten kullanmaya hazır olduğunu, ya da import edebileceğimiz yeri görebiliyoruz. Karşı tarafa attığımız maillerde dijital kimliğimizi de göndermek istiyorsak “Add digital signature to outgoing messages” kutucuğunu işaretleyebiliriz
Gönderdiğiniz maillerde kırmızı kurdele eklentimiz geliyor ve karşı tarafta kendi kimliğimiz ispatlanmış oluyor.
Maili alan kişi, sertifikalı mail atan kişinin sertifikayı aldığı siteye güveniyorsa, o an için iletişim kurabiliyorsa ve kişinin bilgileri doğrulanıyorsa kurdele kırmızı olacaktır; herhangi bir gereklilik eksikse kurdelemiz renksiz olacaktır.
Maili okumadan önce kurdeleye tıklayarak, kullanıcının, sertifika dağıtan server ın ve sertifikanın bilgilerini görebiliriz.
Encryptli mailleşme olabilmesi için öncelikli olarak tarafların birbirlerine public keylerini göndermeleri gerekmektedir. Public Key ler dijital imzalarımızla karşı tarafa ulaşıyor, Uygulamamızda Türker’ den Volkan’ a ve Volkan’dan da Türker’e karşılıklı olarak mailleşme olduğundan ve public key ler paylaşıldığından (Volkan’ın public key i Türker’ de; Türker’in public key i de Volkan da) olduğu için artık encryptli mailleşebiliriz. Sonuç olarak İlgili programımızın security sekmesinde “Encrypt contents and attachments for outgoing messages” kutucuğunu doldurarak tüm içerik ve eklerin encyrptlenmesini sağlayabiliriz.
Maili alan kişi artık kırmızı kurdelenin yanında asma kilit işaretini de görmektedir. Kırmızı kurdelede söylediklerimize ek olarak bu maili açabilmemiz için private key imizi hiç bir zaman kaybetmemiz gerekiyor. Diğer bilgiler için ilgili simgelere tıklamamız gerekiyor.
Hem yasanın gerekliliklerini yerine getirmiş :), kimliğimizi ispatlamış tüm bunlara ek olarak maillerimizi mail sahibinden başka hiçkimsenin okuyamaz hale gitirmiş olduk.