Google
 
Solaris Disk Partioning

Solaris sistemlerinin disklerinin nasıl bölümlendirilmesi (partitioning) gerektiği hakkında sonunda yararlı ve fikir verici bir belge buldum. Şu konuya kafa yorduğum kadar başka şeylerle uğraşsaydım şimdiye kadar herhalde sınavlara hazır hale gelmiş olurdum.

http://www.sun.com/blueprints/1002/817-0407-10.pdf

__________________________

_
Solaris' te Hostname ve IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

www.sun.com/bigadmin/content/submitted/change_hostname.jsp

__________________________

_
ISA Server SSL Port Genişletme

https://www.tspakb.org.tr:8443/Login.jsp
Yukarıdaki adres ve porta ISA üzerinden erişim istendi. Göreceğiniz gibi protokol olarak https: ile çalışıyor ama standart SSL portu olan 443’ten farklı bir porttan iletişim sağlanıyor. Standart ISA araçlarıyla da bu istek karşılanamıyor. SSL port aralığını genişletmek gibi bir ihtiyaç söz konusu.Bu işi sağlayan araç veya script aşağıdaki linkten indirilebilir. Genişletmeye ilişkin yöntem de bu makalede anlatılmış. Araç (EXE) ve yöntem ISA 2004 için ama ISA 2006’da da yüklendiğinde çalışıyor.

Extending the ISA Firewall’s SSL Tunnel Port Range (2004)
http://www.isaserver.org/articles/2004tunnelportrange.html

Değişik ve “tricky” bir konu. Bir gün, bir yerde işinize yarayabilir.

__________________________

-
Group Policy / Account Lockout Problemlerini Çözmek
Group Policy ile Account Lockout problemlerini çözmek üzerine çok faydalı bir makale. Ekinde bulunan araçlar da işleri kolaylaştırıyor.

__________________________

_

1969 yılında aya giden Apollo 11’in kontrol bilgisayarının kapasitesi ile bu yazıyı yazdığım bilgisayarın donanımının küçük bir karşılaştırması:



Üstelik buna ekran kartının sahip olduğu güçlü 3 boyutlu
modelleme ve hesaplama sistemleri ile hafızası dahil değil.

Apollo 11’in bilgisayarı uzay gemisini Ay’a götürüp getirdi.

Bilgisayarımızın Apollo 11’in sistemine göre milyonlarca kat daha güçlü olduğu göz önüne alınırsa sanırım her birimizin Ay’a, hatta güneş sisteminin dışına gidip gelmemizi sağlayacak donanımları var.

Sanırım bilgisayarımızın kapasitesi yetersiz dediğimiz zaman bir kez daha düşünmemizde fayda var...

__________________________

-

Matematik ile savaş kazanan adam
Profösör Alan Turing. Saygıyla anıyorum...

II. Dünya Savaşı'nda Almanlar'ın "çözülemez" dediği şifrelerini çözen çok zeki bir matematikçi, mantıkçı, şifrebilimci modern bilgisayar ilminin babası ve ne yazik ki genç yaşında intihara sürüklenmiş bir kahraman.

Bilgi işlem sistemlerinin test edilmesi için önerdiği yöntem basitçe şu şekilde tariflenebilir. “Biri insan biri bilgisayar olmak üzere iki tarafın doğal konuşma dili ile gerçekleştirdiği bir iletişimde hangi tarafın insan hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlama çabası”. Eğer hangi tarafın insan, hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlayamaz isek bu durumda bilgisayarımız Turing testini geçmiş oluyor ve bizde kendimize yeni bir arkadaş edinmiş oluyoruz :)

Bunun ilk örnekleri şu anda internette mevcut. MSN kullanıyorsanız spleak@hotmail.com kontağını adres listenize eklemenizi şiddetle öneririm. Karşınızda sizinle sohbet etmeye oldukça istekli bir kontak bulacaksınız.

Bu “kontak” California’da bir sistem odasında ikamet etmekte, güçlü bir hafızaya sahip ve bir miktarda geveze...


" II.Dünya savaşında ölen 55 milyon insana yenilerinin eklenmesini engelledin ama Hizmet ettiğin ülken tarafından zehirlendiğini anlamak için enigma olmaya gerek olmadığını düşünüyorum yazıklar olsun seni katledenlere "

__________________________

-

Microsoft'un Linux'u kaale almasından sonra Linux ile ilgili sayfa hazırladı ve "Linux haftada 1 çökerken, biz artık çökmüyoruz :)"
gibi deneyimlerine yer vermeye başladı.

__________________________

1


Veritabanı yedeği alma konusunda fazla bilginiz yoksa, ya da
sadece yazdığınız yazıları arşivlemek istiyorsanız blogspot, wordpress,blogger,live journal vs. listesini buradan görebileceğiniz birçok blog yazılımını destekleyen BlogBackupOnline sitesine ücretsiz üye olarak en geç 2 saat içinde (1500 yazı için gerekli süre) blogunuzun yedeğinizi alabilirsiniz.

__________________________

-

Bazı siteler,forumların içeriğini okuyabilmemiz için bizden üye olmamızı isterler . Siteler genelde üye olduğunuz mail adresiyle ilgilenir; amaçları ortakları olan kuruluşların sürü e-postalarını mail adresimize göndermektir aslında.İşte bu ve benzeri sitelere üye olma rutininin önüne geçmek ve spam maillerden bir nebze olsun korunmak için kurulmuş olan çok faydalı bir websitesi var.

Bugmenot.com

Burada internetteki bir çok sitenin kullanıcı adı ve şifreleri site ziyaretçileri tarafından paylaşılıyor, oylama sistemi ile bilgilerin doğruluğu da bir şekilde test ediliyor. Bu bilgileri kullanarak sitelere giriş yapabileceğiniz bir firefox plug-in i bile var. Aynı zamanda Türk siteleri için de kullanıcı adı ve şifreler mevcut.

Not: Konu açılmışken sizlere mail adreslerinizi AT (cemunsATgmail) olarak yazmanizi tavsiye ederim; aksi takdirde "@" karakterini tarayan programlarin mail adresinizi saklayip spam listeleri icin kullanma riski mevcut.

__________________________

-
Microsoft'un anti tekel yasasını çiğnediğine inanıyor musunuz?

__________________________

__________________________

a
Hangi konu yu daha çok merak ediyorsunuz?

__________________________

__________________________

-

Çarşamba

Ağ İstemci Servisleri

Apache

RHL tarafından kullanılan Apache web sunucusu sürümünde bazı önemli değişiklikler bulunmaktadır.


· Yeni paketler RHL içeriğinde bulunan Apache 2.0’ da tüm paket isimleri değişmiştir. Çoğu isim httpd ile başlamaktadır.

· Farklı direktifler Perl veya php tabanlı direktifler artık birbirinden bağımsız olarak /etc/httpd/conf.d dizininde konfigüre edilmektedir.

· Gözden geçirilmiş değişkenler Bazı değişkenler değişmiştir. Örneğin Apache’ ın web servisini 80 no.lu porttan dinlemesini sağlayan değişken adı Listen olmuştur.

· Sanal Hostlar Apache birden fazla web sitesinin tek bir IP adresi kullanarak aynı sunucu üzerinde bulundurulmasına sanal hostlar vasıtasıyla izin vermektedir.


Kurulum türlerinden Server veya özel kurulumda (Custom) Web Server paketinin seçilmesi halinde Apache otomatik olarak kurulmaktadır.

Apache yüklendikten sonra chkconfig programı ile Apache’ ın belirlenen runlevellarda otomatik olarak çalışacak şekilde konfigüre edilmesi sağlanmalıdır :

[
client@host] /sbin/chkconfig -–level 35 httpd on

Aşağıdaki komut ile konfigürasyon kontrol edilebilir :

[
client@host] /sbin/chkconfig -–list httpd

Basit Web Sunucusu Kurulumu için Temel Apache Ayarları :


Web sunucusunu doğru ayarlayabilmek için 3 tane ayar dosyası kullanılmaktadır. Apache web sunucusunun genel ayarları /etc/httpd/conf/httpd.conf dosyasından yapılmaktadır.

BİLGİ !
Apache 1.3.x ve öncesindeki sürümlerde aynı dizin içinde bulunan access.conf ve srm.conf dosyaları da kullanılmaktaydı. Apache 2.x ve sonrasında bu dosyalar kullanılmamaktadır.

Bu ayarlar dosyasında bazı temel yazım kuralları uygulanmaktadır. İlk olarak; dizin, modül ve dosyalar için ayarlamalar yapılırken, yapı kutuları (container) içine alınmaktadır. Bu kutular da (<> ) işaretleri ile ayrılır.

Örneğin ;




Kutu sonları ise bir düz kesme işareti ile gösterilir.

Örneğin ;




Erişim Kısıtlamaları
httpd.conf dosyası hangi servislerin kullanılacağına dair izinleri kontrol etmekte ve bu izinler her dizin için belirlemektedir. Bu kontroller sunucu tarafından doğrudan erişilen dizinler ve Apache web sunucusu üzerinden dizinlere erişen kullanıcılar için geçerlidir. Ancak Linux’ a normal olarak bağlanan kullanıcıları kapsamamaktadır.
Bu yetki ve kısıtlamalar üst dizinlerden geçişlidir. İlk olarak yetkilendirme yapılması gereken dizin (/) kök dizindir. Kök dizine erişim en üst düzeyde kısıtlanmalıdır.


Options FollowSymLinks
AllowOverride None


Bir başka kısıtlanması gereken dizin de web sayfalarının bulunduğu dizindir. Normal olarak bu dizin /var/www/html dizinidir. Örnek bir kısıtlama aşağıda gösterilmiştir :


Options Indexes FollowSymLinks
AllowOverride None
Order allow,deny
Allow from all


.htaccess ile dizin kontrolü
Alt dizinlerdeki kısıtlamaları geçersiz kılmanın yolları bulunmaktadır. .htaccess adında gizli bir dosyayı ilgili dizinde oluşturup gerekli komutları bu dosya içine yazarak kısıtlamaları kaldırmak mümkündür. Bu yöntem httpd.conf dosyasında “AllowOverride Options” komutu bulunmadığı sürece geçerlidir. Her alt dizine farklı bir .htaccess dosyası oluşturarak tüm dizinler için esnek bir yetki tanımlaması mümkündür.
“Options” komutunun seçenekleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir :

None For no custom options in force
All To allow all options except MultiViews
ExecCGI Permits Web pages to run CGI scripts
FollowSymLinks Permits symbolic links to directories outside of DocumentRoot
Includes Allows server-side includes
Indexes To permit FTP-style directory indexing