Google
 
Solaris Disk Partioning

Solaris sistemlerinin disklerinin nasıl bölümlendirilmesi (partitioning) gerektiği hakkında sonunda yararlı ve fikir verici bir belge buldum. Şu konuya kafa yorduğum kadar başka şeylerle uğraşsaydım şimdiye kadar herhalde sınavlara hazır hale gelmiş olurdum.

http://www.sun.com/blueprints/1002/817-0407-10.pdf

__________________________

_
Solaris' te Hostname ve IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

www.sun.com/bigadmin/content/submitted/change_hostname.jsp

__________________________

_
ISA Server SSL Port Genişletme

https://www.tspakb.org.tr:8443/Login.jsp
Yukarıdaki adres ve porta ISA üzerinden erişim istendi. Göreceğiniz gibi protokol olarak https: ile çalışıyor ama standart SSL portu olan 443’ten farklı bir porttan iletişim sağlanıyor. Standart ISA araçlarıyla da bu istek karşılanamıyor. SSL port aralığını genişletmek gibi bir ihtiyaç söz konusu.Bu işi sağlayan araç veya script aşağıdaki linkten indirilebilir. Genişletmeye ilişkin yöntem de bu makalede anlatılmış. Araç (EXE) ve yöntem ISA 2004 için ama ISA 2006’da da yüklendiğinde çalışıyor.

Extending the ISA Firewall’s SSL Tunnel Port Range (2004)
http://www.isaserver.org/articles/2004tunnelportrange.html

Değişik ve “tricky” bir konu. Bir gün, bir yerde işinize yarayabilir.

__________________________

-
Group Policy / Account Lockout Problemlerini Çözmek
Group Policy ile Account Lockout problemlerini çözmek üzerine çok faydalı bir makale. Ekinde bulunan araçlar da işleri kolaylaştırıyor.

__________________________

_

1969 yılında aya giden Apollo 11’in kontrol bilgisayarının kapasitesi ile bu yazıyı yazdığım bilgisayarın donanımının küçük bir karşılaştırması:



Üstelik buna ekran kartının sahip olduğu güçlü 3 boyutlu
modelleme ve hesaplama sistemleri ile hafızası dahil değil.

Apollo 11’in bilgisayarı uzay gemisini Ay’a götürüp getirdi.

Bilgisayarımızın Apollo 11’in sistemine göre milyonlarca kat daha güçlü olduğu göz önüne alınırsa sanırım her birimizin Ay’a, hatta güneş sisteminin dışına gidip gelmemizi sağlayacak donanımları var.

Sanırım bilgisayarımızın kapasitesi yetersiz dediğimiz zaman bir kez daha düşünmemizde fayda var...

__________________________

-

Matematik ile savaş kazanan adam
Profösör Alan Turing. Saygıyla anıyorum...

II. Dünya Savaşı'nda Almanlar'ın "çözülemez" dediği şifrelerini çözen çok zeki bir matematikçi, mantıkçı, şifrebilimci modern bilgisayar ilminin babası ve ne yazik ki genç yaşında intihara sürüklenmiş bir kahraman.

Bilgi işlem sistemlerinin test edilmesi için önerdiği yöntem basitçe şu şekilde tariflenebilir. “Biri insan biri bilgisayar olmak üzere iki tarafın doğal konuşma dili ile gerçekleştirdiği bir iletişimde hangi tarafın insan hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlama çabası”. Eğer hangi tarafın insan, hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlayamaz isek bu durumda bilgisayarımız Turing testini geçmiş oluyor ve bizde kendimize yeni bir arkadaş edinmiş oluyoruz :)

Bunun ilk örnekleri şu anda internette mevcut. MSN kullanıyorsanız spleak@hotmail.com kontağını adres listenize eklemenizi şiddetle öneririm. Karşınızda sizinle sohbet etmeye oldukça istekli bir kontak bulacaksınız.

Bu “kontak” California’da bir sistem odasında ikamet etmekte, güçlü bir hafızaya sahip ve bir miktarda geveze...


" II.Dünya savaşında ölen 55 milyon insana yenilerinin eklenmesini engelledin ama Hizmet ettiğin ülken tarafından zehirlendiğini anlamak için enigma olmaya gerek olmadığını düşünüyorum yazıklar olsun seni katledenlere "

__________________________

-

Microsoft'un Linux'u kaale almasından sonra Linux ile ilgili sayfa hazırladı ve "Linux haftada 1 çökerken, biz artık çökmüyoruz :)"
gibi deneyimlerine yer vermeye başladı.

__________________________

1


Veritabanı yedeği alma konusunda fazla bilginiz yoksa, ya da
sadece yazdığınız yazıları arşivlemek istiyorsanız blogspot, wordpress,blogger,live journal vs. listesini buradan görebileceğiniz birçok blog yazılımını destekleyen BlogBackupOnline sitesine ücretsiz üye olarak en geç 2 saat içinde (1500 yazı için gerekli süre) blogunuzun yedeğinizi alabilirsiniz.

__________________________

-

Bazı siteler,forumların içeriğini okuyabilmemiz için bizden üye olmamızı isterler . Siteler genelde üye olduğunuz mail adresiyle ilgilenir; amaçları ortakları olan kuruluşların sürü e-postalarını mail adresimize göndermektir aslında.İşte bu ve benzeri sitelere üye olma rutininin önüne geçmek ve spam maillerden bir nebze olsun korunmak için kurulmuş olan çok faydalı bir websitesi var.

Bugmenot.com

Burada internetteki bir çok sitenin kullanıcı adı ve şifreleri site ziyaretçileri tarafından paylaşılıyor, oylama sistemi ile bilgilerin doğruluğu da bir şekilde test ediliyor. Bu bilgileri kullanarak sitelere giriş yapabileceğiniz bir firefox plug-in i bile var. Aynı zamanda Türk siteleri için de kullanıcı adı ve şifreler mevcut.

Not: Konu açılmışken sizlere mail adreslerinizi AT (cemunsATgmail) olarak yazmanizi tavsiye ederim; aksi takdirde "@" karakterini tarayan programlarin mail adresinizi saklayip spam listeleri icin kullanma riski mevcut.

__________________________

-
Microsoft'un anti tekel yasasını çiğnediğine inanıyor musunuz?

__________________________

__________________________

a
Hangi konu yu daha çok merak ediyorsunuz?

__________________________

__________________________

-

Perşembe

Windows Server 2003’ e giriş

W2K3 ‘ ün 4 farklı sürümü bulunmakta :

Web Edition
Standart Edition
Enterprise Edition
Datacenter Edition

Web Edition

Web edition, tamamiyle kurumların web sunucusu olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Sınırsız anonim web bağlantısı kabul eder ama ancak 10 adet SMB bağlantısı kabul etmektedir. 2GB RAM ve 2 SMP CPU desteklemektedir. Fax server ve Internet Gateway olarak kullanılamaz. Terminal Server olarak kullanılamaz. Etki alanına dahil olabilir ancak etki alanı denetleyicisi olamaz. İçinde bulunan MSDE eşzamanlı 25 bağlantıyı kabul eder.

Standart Edition
4 SMP CPU ve 4 GB RAM desteklemektedir. POP3 ve SMTP sunucusu içermektedir. Network Load Balancing servisi bulunmaktadır. Cluster ve Itanium (64 bit) işlemci desteği bulunmamaktadır.

Enterprise Edition
Enterprise edition, standart edition ın özelliklerine ek olarak 8 SMP CPU ve 64 GB RAM desteklemektedir. 8 yollu kümelemeyi (Clustering) destekler. Ayrıca 64 Bit işlemcileri de desteklemektedir.
Microsoft Metadirectory Services (MMS) : AD ile dizinler, dosyaların entegre edilmesini sağlar.
Hot Add Memory : Sistem çalışırken bellek takılıp çıkartılmasına izin verir.
Windows System Resource Manager : Uygulamalara özel bellek tahsisi yapılmasına izin verir.

Datacenter Edition
Sadece üreticilerin OEM yazılımı olarak dağıtılır. 32 bit sürümü için 32 SMP CPU ve 64 GB RAM destekler.

DİKKAT ! Windows 2003 kurulum disketlerini desteklememektedir.

Sistem güncellemesi yapılırken her majör sürüm ancak kendi eş sürümüne veya üstüne yükseltilebilir.
Alt seviyedeki bir sürüme güncellemek mümkün değildir.

Nt 4.0’ dan W2K3’ e sistem güncellemesi yaparken minimum SP5 yüklenmiş olmalıdır.

Sistem güncellemesi sırasında donanım uyumluluğunu kontrol etmek için kullanılabilecek en
iyi araçlardan biri : D:\i386\winnt32.exe /checkupgradeonly

MMC konsolları oluştururken, diğer kullanıcıların MMC konsollarını kısıtlamalar dahilinde kullanabilmeleri için Author Mode dışında bir de User Mode bulunmaktadır.

Domain, tek başına bir yetki ve güvenlik sınırıdır.
Tree, aynı root namespace’ i paylaşan etki alanları tarafından oluşturulur.
Forest, aynı root namespace’ i paylaşan veya paylaşmayan domain ve treeler tarafından oluşturulur.

Group Policy’ nin kullanıcı üzerindeki etkilerini ölçmek ve incelemek için Resultant Set of Group Policy adında yeni bir GUI aracı oluşturulmuştur. Ayrıca gpresult.exe de komut satırından aynı görevi görmektedir.

Secedit.exe komutu yerine artık gpupdate.exe komutu GP ayarlarının elle güncellenmesi için kullanılmaktadır.

ASR (Automatic System Recovery) özelliği veri dosyalarının yedeğini almamaktadır. ASR bu amaçla kullanılabilecek bir yedekleme aracı değildir.

W2K’ da GC’ nin mevcut olmaması halinde Universal Gruplara üyelik denetlemesi yapılamıyor ve UPN kullanarak logon işlemi tamamlanamıyordu. Bu nedenle her siteye bir GC konulması zorunlu hale gelmişti. Ancak W2K3’ de Universal Group Membership Cachig denen uygulamayla bu durum ortadan kaldırılmıştır.