Google
 
Solaris Disk Partioning

Solaris sistemlerinin disklerinin nasıl bölümlendirilmesi (partitioning) gerektiği hakkında sonunda yararlı ve fikir verici bir belge buldum. Şu konuya kafa yorduğum kadar başka şeylerle uğraşsaydım şimdiye kadar herhalde sınavlara hazır hale gelmiş olurdum.

http://www.sun.com/blueprints/1002/817-0407-10.pdf

__________________________

_
Solaris' te Hostname ve IP Adresi Nasıl Değiştirilir?

www.sun.com/bigadmin/content/submitted/change_hostname.jsp

__________________________

_
ISA Server SSL Port Genişletme

https://www.tspakb.org.tr:8443/Login.jsp
Yukarıdaki adres ve porta ISA üzerinden erişim istendi. Göreceğiniz gibi protokol olarak https: ile çalışıyor ama standart SSL portu olan 443’ten farklı bir porttan iletişim sağlanıyor. Standart ISA araçlarıyla da bu istek karşılanamıyor. SSL port aralığını genişletmek gibi bir ihtiyaç söz konusu.Bu işi sağlayan araç veya script aşağıdaki linkten indirilebilir. Genişletmeye ilişkin yöntem de bu makalede anlatılmış. Araç (EXE) ve yöntem ISA 2004 için ama ISA 2006’da da yüklendiğinde çalışıyor.

Extending the ISA Firewall’s SSL Tunnel Port Range (2004)
http://www.isaserver.org/articles/2004tunnelportrange.html

Değişik ve “tricky” bir konu. Bir gün, bir yerde işinize yarayabilir.

__________________________

-
Group Policy / Account Lockout Problemlerini Çözmek
Group Policy ile Account Lockout problemlerini çözmek üzerine çok faydalı bir makale. Ekinde bulunan araçlar da işleri kolaylaştırıyor.

__________________________

_

1969 yılında aya giden Apollo 11’in kontrol bilgisayarının kapasitesi ile bu yazıyı yazdığım bilgisayarın donanımının küçük bir karşılaştırması:



Üstelik buna ekran kartının sahip olduğu güçlü 3 boyutlu
modelleme ve hesaplama sistemleri ile hafızası dahil değil.

Apollo 11’in bilgisayarı uzay gemisini Ay’a götürüp getirdi.

Bilgisayarımızın Apollo 11’in sistemine göre milyonlarca kat daha güçlü olduğu göz önüne alınırsa sanırım her birimizin Ay’a, hatta güneş sisteminin dışına gidip gelmemizi sağlayacak donanımları var.

Sanırım bilgisayarımızın kapasitesi yetersiz dediğimiz zaman bir kez daha düşünmemizde fayda var...

__________________________

-

Matematik ile savaş kazanan adam
Profösör Alan Turing. Saygıyla anıyorum...

II. Dünya Savaşı'nda Almanlar'ın "çözülemez" dediği şifrelerini çözen çok zeki bir matematikçi, mantıkçı, şifrebilimci modern bilgisayar ilminin babası ve ne yazik ki genç yaşında intihara sürüklenmiş bir kahraman.

Bilgi işlem sistemlerinin test edilmesi için önerdiği yöntem basitçe şu şekilde tariflenebilir. “Biri insan biri bilgisayar olmak üzere iki tarafın doğal konuşma dili ile gerçekleştirdiği bir iletişimde hangi tarafın insan hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlama çabası”. Eğer hangi tarafın insan, hangi tarafın bilgisayar olduğunu anlayamaz isek bu durumda bilgisayarımız Turing testini geçmiş oluyor ve bizde kendimize yeni bir arkadaş edinmiş oluyoruz :)

Bunun ilk örnekleri şu anda internette mevcut. MSN kullanıyorsanız spleak@hotmail.com kontağını adres listenize eklemenizi şiddetle öneririm. Karşınızda sizinle sohbet etmeye oldukça istekli bir kontak bulacaksınız.

Bu “kontak” California’da bir sistem odasında ikamet etmekte, güçlü bir hafızaya sahip ve bir miktarda geveze...


" II.Dünya savaşında ölen 55 milyon insana yenilerinin eklenmesini engelledin ama Hizmet ettiğin ülken tarafından zehirlendiğini anlamak için enigma olmaya gerek olmadığını düşünüyorum yazıklar olsun seni katledenlere "

__________________________

-

Microsoft'un Linux'u kaale almasından sonra Linux ile ilgili sayfa hazırladı ve "Linux haftada 1 çökerken, biz artık çökmüyoruz :)"
gibi deneyimlerine yer vermeye başladı.

__________________________

1


Veritabanı yedeği alma konusunda fazla bilginiz yoksa, ya da
sadece yazdığınız yazıları arşivlemek istiyorsanız blogspot, wordpress,blogger,live journal vs. listesini buradan görebileceğiniz birçok blog yazılımını destekleyen BlogBackupOnline sitesine ücretsiz üye olarak en geç 2 saat içinde (1500 yazı için gerekli süre) blogunuzun yedeğinizi alabilirsiniz.

__________________________

-

Bazı siteler,forumların içeriğini okuyabilmemiz için bizden üye olmamızı isterler . Siteler genelde üye olduğunuz mail adresiyle ilgilenir; amaçları ortakları olan kuruluşların sürü e-postalarını mail adresimize göndermektir aslında.İşte bu ve benzeri sitelere üye olma rutininin önüne geçmek ve spam maillerden bir nebze olsun korunmak için kurulmuş olan çok faydalı bir websitesi var.

Bugmenot.com

Burada internetteki bir çok sitenin kullanıcı adı ve şifreleri site ziyaretçileri tarafından paylaşılıyor, oylama sistemi ile bilgilerin doğruluğu da bir şekilde test ediliyor. Bu bilgileri kullanarak sitelere giriş yapabileceğiniz bir firefox plug-in i bile var. Aynı zamanda Türk siteleri için de kullanıcı adı ve şifreler mevcut.

Not: Konu açılmışken sizlere mail adreslerinizi AT (cemunsATgmail) olarak yazmanizi tavsiye ederim; aksi takdirde "@" karakterini tarayan programlarin mail adresinizi saklayip spam listeleri icin kullanma riski mevcut.

__________________________

-
Microsoft'un anti tekel yasasını çiğnediğine inanıyor musunuz?

__________________________

__________________________

a
Hangi konu yu daha çok merak ediyorsunuz?

__________________________

__________________________

-

Çarşamba

RHCE302 Notları

zX Window oturumunu özelleştirmek için kullanılabilecek bir çok ayar dosyası vardır. Bu dosyalar oturum açan kullanıcının ev dizininde bulunan gizli script dosyalarıdır ve X Windows başlangıç rutinleri tarafından kullanılmaktadırlar. X eğer bu dosyaları kullanıcının ev dizininde bulamazsa varsayılan dizindekileri kullanacaktır.

userclientrc=$HOME/.xinitrc
sysclientrc=/etc/X11/xinit/xinitrc

Yukarıdaki satırlar /usr/X11R6/bin dizininde bulunan startx dosyasından alınmıştır.

X Window sistemi startx komutu ile başlatıldığında xinit programı yukarıdaki satırlarda yazılı olan yollarda sırayla .xinitrc dosyasını arayacaktır. .xinitrc dosyası farklı X istemcilerini çalıştıracak bir seri komut içermektedir. İlk satır Linux’ un scripti işletmek için hangi kabuğu kullanacağını göstermektedir.

#! /bin/bash
xterm &
xclock –geometry 200x200-20+20 &
xcalc –geometry 300x300-20-20
exec twm

.xinitrc dosyası herhangi bir kelime işlemci işe oluşturulabilir ve daha sonra gerekli çalıştırma izni verilerek X Window tarafından kullanılması sağlanabilir. Ör :

chmod a+x ~/.xinitrc

Yukarıdaki komuta “a” parametresinin eklenmesinin nedeni, bu script dosyasının sistem tarafından tüm oturum açan kullanıcılar için işletilecek olmasıdır ve bu nedenle gerekli çalıştırma izni “all” için verilir.

Text ve Grafik Login Modları
Linux’ ta text ve grafik modlar arasında geçiş yapmak veya login modunu textten grafiğe çevirmek çok kolaydır. /etc/inittab dosyası içinde yapılacak küçük bir değişiklikle bu geçiş sağlanabilir :

id:3:initdefault:

yerine

id:5:initdefault:

yazarak açılışta sistemin grafik modda açılması sağlanabilir. Oturum açıldıktan sonra da modlar arasındaki geçiş aşağıdaki komutla yapılır :

/sbin/init 3

veya

/sbin/init 5

Gösterim Yöneticileri (Display Managers) xdm, gdm, kdm
Linux GUI’ yi kullanarak login olduğumuzda, login işlemi özel bir X istemcisi olan gösterim yöneticisi (display manager) tarafından gerçekleştirilir. Bu son derece basit bir programdır ve tek yaptığı ekranda kullanıcı adı ve şifreyi soran bir diyalog kutusu göstermektir. Belli başlı üç tane gösterim yöneticisi vardır ve /etc/X11 altındaki prefdm scriptinde “prefferred=” satırı değiştirilerek istenen yönetici kullanılabilir.
X Window sisteminin nasıl başlatıldığı ,nasıl bitirileceğini ve sonrasını da belirlemektedir. Örneğin, X Window saydığımız bu gösterim yöneticilerinden biri ile başlatılırsa, X Window kapatıldığında sistem tekrar gösterim yöneticisini kullanarak login penceresine dönecektir.

Bir gösterim yöneticisi kullanılarak login olunduğunda X Window ,startx kullanılarak başlatılan oturuma göre biraz daha farklı şekilde açılacaktır. startx çalıştırıldığında X Window oturumu, text tabanlı login kabuğunun alt süreci (child process) olarak çalışacaktır. Bu durumu runlevel komutunu çalıştırarak test etmek ve doğrulamak mümkündür. X Window’un çalıştığı zamanlarda bile Linux hala runlevel 3’ de çalışıyor olacaktır. X Window sonlandırıldığında oturum kapanmış olmayacağından, gerçek oturumu kapatmak için kabukta gerekli komutlar çalıştırılmalıdır.

Eğer bir GY (gösterim yöneticisi) kullanılarak logon olunuyorsa, Linux etkileşimli bir kabuk (shell) başlatmayacaktır. Onun yerine GY ,X Window login sürecini kontrol eden oturum yöneticisi (session manager) adında bir programı çalıştıracaktır. GNOME’ da bu programın adı /usr/bin/gnome-session, KDE’ de ise /usr/bin/kwin ‘dir.

Açılan X Windows oturumunda çalıştırılan tüm X istemcileri OY (oturum yöneticisi)’ nin alt süreçleridir. OY kapandığında tüm süreçlerde otomatik olarak sonlandırılırlar. Bir GY üzerinden login olunduğunda OY, ~/.xinitrc ayar dosyasını kullanmayacaktır.

X Uygulamalarının Uzaktan Görüntülenmesi
X Window sisteminin en güçlü yanlarından biri X uygulamalarını uzak sistemlerden çalıştırmaya izin vermesidir. Bu sayede birçok RHL sunucu sistemini uzaktan kendi bilgisayarımızdan yönetmemiz mümkün olabilmektedir.

Güvenlik
Güvenlik kontrolünü sağlamanın en kolay yolu xhost komutunu kullanmaktır. xhost komutu yerel sistemdeki X sunucusuna erişimi bir listeye bakarak teker teker kontrol eder.

Komut Tanımı
xhost Mevcut güvenlik ayarlarını gösterir
xhost + Güvenliği kaldırır. Tüm sistemlerin erişimine izin verir.
xhost - Güvenliği aktive eder.
xhost +host.xyz.com host.xyz.com’ dan erişime izin verir.
xhost - host.xyz.com host.xyz.com’ dan erişimi engeller.

BİLGİ !
Bu komuta daha gelişmiş bir alternatif ise xauth komutudur. Bu komut sadece hostların değil, kullanıcıların da erişimlerini kontrol edebilmekte ve kimlik doğrulama sırasında trafiği şifreleyebilmektedir. Tüm ayarları ~/.Xauthority dosyasında tutmaktadır.

DISPLAY değişkeni yazılı olmadığı sürece xhost çalışmakta sorun çıkartacaktır. Bu durumda basit bir değişken tanımlaması yazarak (DISPLAY=localhost:0.0) ve bunu ihraç ederek (export DISPLAY) xhost çalıştırılabilir.

Uzak X İstemcileri
Bir X istemcisini uzak bir sistemde çalıştırmak ve ekran çıktısını kendi yerel sistemimizde görüntüleyebilmek için bazı şartların yerine gelmiş olması ve bazı adımların takip edilmesi gereklidir.
İlk olarak uzak sisteme ,kendi yerel sistemimizde yetki vererek başlarız :

xhost +host.xyz.com

Sonraki adımda uzak sisteme logon olmamız gereklidir. Bunu telnet, rsh, rlogin vb. programlarla yapabiliriz.

telnet host.xyz.com

X Window uygulaması çalıştırılacağı için path tanımlarında X Window dizininin kayıtlı olup olmadığını kontrol etmek faydalı bir davranıştır. Yoksa , echo $PATH komutu ile görüntüler, eğer yoksa aşağıdaki komut ile ekleriz :

[client@host] $ PATH=$PATH:/usr/X11R6/bin

Çalıştırılması istenen X istemcisi aşağıdaki komutla çalıştırılır :

[
client@host]xclock –display benimbilgs.xyz.com:0.0 &

Diğer bir yöntem de yukarıdaki komuttaki display parametresini bir değişkene atamak yoluyla istemcinin çalıştırılmasıdır :

[
client@host]export DISPLAY=benimbilgs.xyz.com:0.0
[
client@host]xclock

Hata giderme

OY ler kullanıcının ev dizininde ~/.xsession-errors adında log dosyaları oluştururlar. /var/log/messages ve /var/log/XFree86.0.log dosyaları ile birlikte bu log dosyasının da kontrol edilmesi gereklidir.
.xinitrc veya .Xclients kabuk scriptleri sorunlara yol açabilirler. Bunların silinmesi ya da adının değiştirilmesi denenebilir.

DISPLAY çevre değişkeni kontrol edilmelidir.
/usr/X11R6/bin dizininin $PATH değişkeninde kayıtlı olduğu kontrol edilmelidir.
X Window sisteminin uzak bağlantı yapmasını engelleyebilecek ağ ve sistem problemleri giderilmelidir.
X Font Sunucusu ,daha önceki bölümlerde anlatıldığı gibi kontrol edilmelidir.
X sunucusu kilitlenmiş olsa bile farklı bir text konsol ekranı açmak mümkündür.